A PSZICHÉSEN EGÉSZSÉGES EMBER 5 KEVÉSSÉ ISMERT TULAJDONSÁGA

Mindannyiunkban él egy kép arról, hogy milyen a kiegyensúlyozott, magabiztos, erős pszichés kvalitásokkal felvértezett ember. Feltételezzük, hogy nem depressziós, nem szorong, nincsenek pánikrohamai, egyszerűen jól érzi magát a bőrében. Van azonban néhány tulajdonság, amire alig gondolunk, pedig a pszichésen egészséges ember fontos ismertetőjegyei közé tartoznak.

white_angyal

1. Egymással ellentmondó dolgok is helyet kapnak elméjében.

Ahelyett, hogy feketén-fehéren látná a világon, a legtöbbször képes érzékelni az érem mindkét oldalát. Átlátja, hogy egy helyzetnek egyszerre lehet „jó” és „rossz” oldala, hogy nincsenek sem angyali, sem ördögi emberek, mindenki összetett, árnyalt személyiség.

Nem csak a külvilág értékelésekor (szándékosan nem a „megítélés” kifejezést használom) fontos mindez, hanem elsősorban saját életeseményeink és érzéseink megértése és elfogadása szempontjából nem mindegy, hogyan állunk a dolgokhoz.

Jót tett nekem a szüleim válása, tehetséges ember a párom? De itt kerülnek képbe a mélyebb önismereti kérdések is: nincs önbizalmam bizonyos területen, és épp ezért kompenzálok a dicsekvéssel? A kiegyensúlyozott, bölcs ember tudja, hogy az ellentétek sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint azt a legtöbbször hinnénk.

2. Képes arra, hogy sértett, megbántott és dühös állapotban is világosan kommunikálja érzéseit.

Az érzések kordában tartása egy dolog, a kommunikáció pedig megint csak egy másik dolog – mindkét feladat komoly kihívást jelenthet bizonyos esetekben. Amikor sérelem ér minket, nehéz uralkodni az érzéseinken, ám még nehezebb világosan és érthetően kommunikálni azt, hogy mi okozott fájdalmat.

A szakemberek szerint csak a pszichésen egészséges ember képes arra hogy a két képességet ötvözze, s így tudatosan kommunikálja a külvilág felé a szükségleteit. Figyelem, vannak helyzetek, amikor ez a kelleténél komolyabb kihívás: ilyenkor az is elég, ha nem akarjuk azonnal – mindenáron – megoldani a helyzetet, hanem inkább várunk, amíg lecsillapodunk.

3. Képben van: érti a saját reakcióit, motivációit.

Mindenki ismeri magát… egy bizonyos mértékig. A pszichésen egészséges ember ismertetőjegye azonban az, hogy képes átlátni saját mozgatórúgóit, és megérti tipikus reakcióit is.

Mi a célom ezzel a munkahellyel: az előmenetel, az anyagi gyarapodás, vagy épp csak annyi, hogy kihúzzam tavaszig, amikor is világkörüli útra indulok egy szál hátizsákkal? Miért fáj az, hogy a legjobb barátnőmmel nem volt időnk beszélgetni az elmúlt időszakban, és ezért elhagyatottnak érzem magam? A pár, akit választottam, vajon valóban az én társam, vagy külső nyomásra választottam őt, esetleg a szüleim generációs sémáit ismételgetem?

Fontos, hogy nincs jó vagy rossz válasz, ahogyan az is egy lehetséges alternatíva, hogy adott ponton nem vagyok biztos a „helyes megoldásban”. A kérdés az, hogy felteszem-e magamnak ezeket a kérdéseket, tehát fontos-e számomra önmagam mélyebb feltérképezése, megértése.

4. Elfogadja magát úgy, ahogy van.

Ezen a ponton az ember már nem akarja megváltoztatni személyisége alapjegyeit, kizárólag arra vágyik, hogy fejlődhessen. Nem cél az, hogy alkalmazkodjon a társadalom elvárásaihoz, hogy mindenki szerezze őt: pontosan tudja, hogy mindez nem csak lehetetlen, de káros cél is volna.

A pszichésen erős ember jól érzi magát akkor is, ha épp egyedül van, nincs szüksége állandó visszaigazolásra ahhoz, hogy elfogadja magát. Képes a jelenben maradni néhány másodperccel hosszabb időre is: nem a múlt hibái miatt szorong, de nem is a jövő miatt idegeskedik állandóan.

5. Hajlandó arra, hogy kockázatot vállaljon.

A sikerorientált és kudarckerülő ember típusáról mindenki hallott már. Nos, a kiegyensúlyozott, egészséges elme tudja azt, hogy vannak bizonyos helyzetek, amikor ki kell lépni a komfortzónánkból egy nagyobb jó érdekében.

Előfordulhat, hogy az munkahely, vállalkozás, párkapcsolat, utazás stb. nem épp garantált siker, ilyenkor azonban az ideális felállás az, ha képesek vagyunk megbocsátani magunknak: az adott pillanatban az volt az egyetlen helyes döntés, amit hozhattunk.

Hogyan érhetjük el, hogy közelebb kerüljön az öt ismertetőjegyhez?

Jonice Webb pszichiáter szerint egyáltalán nem kell kétségbe esnünk, ha nem rendelkezünk az öt tulajdonság mindegyikével, mivel kevés az olyan ember, aki mindezt elmondhatja magáról. A szakember szerint azonban egyértelmű, hogy mindig van lehetőségünk változtatni, méghozzá a következő módon:

  • Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: nem kell, hogy mindig igazunk legyen. Ha megengedjük magunknak, hogy akár tévedjünk is, egészen új világ nyílik meg előttünk. Mg fontosabb, hogy van, amikor nem csak nekünk lehet igazunk, hanem a másik félnek is, akivel épp csak érdekellentét van köztünk…
  • Tanuljunk meg a jelenben maradni, vagyis arra fókuszálni, amiben épp vagyunk, és figyelni érzékelésünket, érzéseinket a folyamat során.
  • Dolgozzunk azon, hogy másképp tekintsünk a bukásra. A kudarc minden esetben a bátorság jele. Ahelyett, hogy a világ végeként tekintenénk rá, bölcsebb, ha egy tanulási, fejlődési folyamat természetes részeként értelmezzük. Ez eleinte – az erős érzelmi érintettség és a különféle félelmek miatt – egészen biztosan kihívást jelent a többség számára, de idővel komoly változásokat érthetünk el e téren.

Forrás http://ujegyensuly.hu/ – Bartók Eszter

Facebook https://www.facebook.com/EzoteriaExtra/

Oszd meg másokkal is ha tetszett

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

- X