A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka

Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Cikkünkkel ezeknek az ismereteknek a terjedését szeretnénk elősegíteni és népszerűsíteni azt a szemléletet, hogy ne egyből a gyógyszeres dobozokhoz nyúljunk egészségügyi probléma esetén, hanem fedezzük fel és használjuk bátran a természet patikáját – elsősorban, hogy csak pozitív mellékhatásokat tapasztaljunk.

 

Mit kell tudnunk a mákról? A mák gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jelentős béltisztító hatása van: A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el a az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe  kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását.

makos_almatorta

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a betegség súlyosságától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben megy le, akkor lehet emelni a tejadagot, illetve vizet tenni hozzá, hogy gyorsabban meg tudjuk inni. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni.

 

Történet: Mák csontritkulás ellen

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.

A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.

A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Tanácsom tehát: legalább hetente 3-szor fogyasztani mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazni a gyógynövény szaküzletekben is kapható mákolajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma 05alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)

 

Recept tipp: Reform mákos guba

 

A recept D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei c. könyvében található.

Hozzávalók (4 főre, 1 csésze = 2,5 dl):

1/2 kg szikkadt barna kenyér (teljes kiőrlésű kifli receptje itt)

2 ek. búzakorpa

2 ek. búzacsíra

2 ek. étolaj

1 csésze feles tej (fele pl. rizstej + fele víz)

1 csésze darált mák

1/2 marék mazsola

méz, ízlés szerint az édesítéshez

Egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen tudjuk majd kavargatni a gubát, beleöntjük az olajat és a tejet. Feltesszük nagy lángra, és amikor forr, beleszórjuk a kb. centiméteres vastagságú szeletekre vágott kenyeret/ kiflit. Azonnal takarékra tesszük, és néha óvatosan megkeverve hagyjuk, hogy a fedő alatt magába szívja a tejet és a vizet. Ha a folyadéktól nem puhulna meg eléggé a kenyér, akkor pótolhatunk még hozzá egy keveset. Ezután adjuk hozzá a búzakorpát, a búzacsírát, a mazsolát, és még egy kicsit pároljuk a fedő alatt. Ha a mazsola is pufókra telt, rászórjuk a kenyérdarabkákra a mákot, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjön masszává, és máris tálalhatjuk. Legjobb, ha mindenki a saját tányérján édesíti egy kevés mézzel.

Írta és szerkesztette: Tóth Kornélia természetgyógyász

Forrás http://www.angyalszarny.eoldal.hu/

Facebook https://www.facebook.com/EzoteriaExtra/

Oszd meg másokkal is ha tetszett

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

- X