Aktuális Energia: Október 11-13., Stressz a köbön

A hónap nehezebb időszakában járunk. Az érzelmek és az akarat szélsőséges kilengéseivel találkozunk. Mondhatnánk stressz a köbön.
Ilyenkor a lenyugvás valamint a rugalmasság az ajánlatos. Érdemes elgondolkodni, elmélkedni a következőkön:
Mindannyian az élet forrásból táplálkozunk. Életünk az első lélegzetvétellel kezdődik és az utolsóval fejeződik be, legalábbis abban a szerepkörben, amiben ma élünk. A lélegzet energia. Hiszen a levegő oxigént szolgáltat a testünk sejtjei számára és az oxigén segít az égésben. A táplálékaink szintén az energiát szolgáltatják.
Ha jól érezzük magunkat, csak úgy duzzad bennünk az életerő vagy más néven vitalitás, szimbóluma a Nap. Az élet forrása. Gondoltunk-e már arra, hogy átvitt értelemben mindenben ott van a Nap ereje? Hiszen a növényzet, amit elfogyasztunk a fotószintézis útján a Napból szerezte az energiát. Akik húst esznek, a húson keresztül is a növényevő állatok növények által szerzett energiáját átvitt értelemben a Napból kapják. A Nap a testünkben a szívet szimbolizálja valamint az agyat. De összességében az életerőt magát.
Gondoljunk arra, hogy a magyar nyelv milyen kifejezésekben fogalmazza meg az optimizmust, a jó kedvet, a hittel-teliséget, az örömöt. Vizsgáljunk meg egy-két kifejezést közelebbről: napsugaras jó kedvem van, az élet napos oldalán jár, sugárzik az örömtől, olyan mint egy ragyogó napocska, derűs, csillog a tekintete, felhőtlen a mosolya, ragyog a boldogságtól. A következő mondatból már a szkepticizmus hallatszik: nyugtával dicsérd a Napot. Ennél még pesszimistább, amikor az életkorszakot köti össze a szólás-mondás: életünk alkonyán. Ebből az utóbbi kifejezésből szemléletesen látszik, hogy a vidámság, a derű, az öröm és a napsütés összetartozó fogalmak. Míg a sötétség, a halál a Nap pályájának is a hanyatlásáról szól, hiszen az “alkony” kifejezés a Földről nézve a Nap lenyugvását jelenti.

Az életerő újratermelése nem csak biológiai úton történhet meg. Sőt, gondoljunk arra, hogy aki lelkileg, hangulatilag nem érzi jól magát, annak már táplálkozni sincs kedve. Elment az étvágyam – mondja az az ember, akit valamilyen rossz élmény ért és nem tudja éppen feldolgozni. Az élet mozgás. A halál a mozdulatlanság. Az életerő újratermeléséhez a táplálkozáson túl szükség van a mozgásra, a mozgás örömére. Amikor mozgunk, egyrészt egészséges módon foglaljuk el magunkat, másrészt újratermeljük azt az örömöt, amely tovább lendít az élet olykor nehezebb szakaszain. Nagyon fontos, hogy ennek ambícióból kell felépülnie illetve hívhatjuk ezt az ambíciót másképpen hitnek. A hit ebben az értelemben többféle módon is értelmezhető. Nagyon fontos a legelső, hinni önmagunkban; aztán hinni az egészséges életmódban, táplálkozásban; hinni az életünk pozitív küldetésében, elsősorban abban, hogy az életünknek értelme van. Ha ebben töretlenül hiszünk, ez alapját képezheti az optimizmusunknak és a minden nap újraképződő életerőnknek. A Nap most szélsőséges helyzetben van a Plútóval. Most igazán érvényes a közmondás: “Addig takarózz, ameddig a takaród ér” Elfogadni és megelégedni azzal ami van és nem tovább vagy túlfeszíteni a húrt!

Kalo Jenő Asztrológus