2021-09-21

Angyali üdvözlet szombat hajnalra: Változás

Nagyon sokan szeretnének változni, a személyiségük rossznak tartott részeitől megszabadulni.

Ám a többség nehezen boldogul, mert vagy túl ráérősen, lustán, vagy túl erőszakosan, mindent felégetve próbál haladni.

Ha megfigyeled, minden tulajdonságodnak van alacsonyabb és magasabb formanívója, rombolóbb és építőbb, egoistább és tudatosabb megjelenése. Vegyük például a kíváncsiságot. Magas formanívón maga a csoda: a vágy, hogy felfedezed önmagad és a világot, elképesztő élményekkel és tartalommal tölti meg az életed. Ezzel szemben alacsony formanívón a kíváncsiság hallgatódzássá fajul. Mások titkainak megszerzésévé. Ahol az örömöt nem a felfedezés, hanem a rosszindulat és a zsarolás adja.

Ha meg akarsz szabadulni egy rossznak tartott tulajdonságodtól, ne ess neki a lelked mindent megtisztító lángszórójával – mivel a lényedből semmit sem dobhatsz ki, vagy kudarcélménnyel fogod mérgezni magad, vagy olyan érzéseket is elnyomsz, amelyek szabaddá tehetnének. A megoldás egyszerű: hagyd abba a viselkedési formát, és kezdd el tudatosan élni a magasabb formanívót. Hagyd abba a hazudozást, írj regényt vagy csinálj filmet; hagyd abba az agresszivitást, inkább sportolj vagy hozz létre egy sikeres vállalkozást; hagyd abba a mártírkodást, inkább fordulj az elesettek felé és hallgasd meg őket vagy adj nekik ételt…
Újra mondom: a tulajdonságaidban lévő energia egy, míg a megnyilvánulási forma számtalan.

Ha változni akarsz, nem kell irreálisan nagyot ugranod – csak néha, szélsőséges esetekben –, nem kell lehetetlen elvárásoknak megfelelned, csak alakulj, mint a világ tavasz idején.”
A.J. Christian: Előadás részlet (2014.)