2021-10-28

Angyali útmutatás mára: Párkapcsolati gyógyítás

Nem vagyok kész egy újabb kapcsolatra.

Kötődés a korábbi partnerhez. A társ semmibe vétele. Nem szabadulok a szellemtől, akit megidéztem.

A probléma

Először is az őszinteségről van szó: ki vagy te? Tettes vagy áldozat? Vadász vagy űzött vad? Ha szerinted a te esetedben ez a kérdés értelmetlen, mert hol te tűntél el, hol a másik, akkor vizsgáld meg, nem te rendeztél-e olyan jeleneteket, amelyek miatt a másik kiszállt a játékból… akkor ugyanis látszólag téged hagytak el, újra szabad vagy, és még a kezedet sem koszoltad be. Bárhogyan történt is, mostanra felhalmozódott lelkedben a régi kapcsolataid terhe. ez akadályozza meg, hogy belekezdj egy új kapcsolatba. Mindig csak magadat nézted, a saját igényeidet, a saját örömödet. Könnyelműen bántál a partnereiddel, csakhogy most ők fütyülnek, és te táncolsz. Fordult a kocka. rá akarnak venni, hogy még egyszer tekints rájuk, még egyszer fordulj feléjük. De te inkább másfelé nézel, mert hiányzik belőled a belátás. Egy szó, mint száz: nem becsülöd a korábbi partnereidet.

Vizsgáljuk meg a problémát a másik fél szemszögéből is: szerencsétlen flótásnak érzed magad, folyton felsülsz. Sosem találtad meg az igazit. Ne mondd, hogy nem tehetsz róla. Ne mondd, hogy nem tudtad. A lelked tisztában volt vele elejétől fogva. A lelked mélyén érezted, hogy hiányzik a komoly kötődés. De nem akartál tudni róla. Inkább önként áldozattá váltál, és most békétlen és kibékíthetetlen vagy. Akkor gyáva voltál, nem mertél szólni. Azzal vigasztaltad magad, hogy az idő minden sebet begyógyít. Csakhogy ez a számla még rendezetlen. A saját szerepedet is fel kell ismerned, hogy vérző szíved és sebzett lelked nyugalmat leljen.

A megoldás

A megoldás a felelősség vállalásában rejlik. Egyedül te vagy a felelős azért, amit tettél vagy nem tettél. Ha áldozatnak érzed magad, akár szó szerint is veheted, hogy felelős. Emlékezz vissza a régi sebeidre, és nézd meg őket alaposabban: mit feleltél a történtekre? Talán végre be kellene vallanod a társadnak, hogy mekkora fájdalmat okozott. Ne félj, nem kell szégyellni.

Vagy le kell győznöd a gyávaságodat és ki kell mondanod, amit eddig nem mondtál, pedig fontos lett volna – hogy megszabadulhass tőle. Ne légy sértő, egyszerűen csak add saját magadat.

Akkor is felelősséget kell vállalnod a tetteidért, ha te voltál a tettes. Jelentkezned kell, hogy szembesülj azokkal a partnereiddel, akiket – akár évekkel ezelőtt – megsértettél, akik nyomasztják a lelkedet. Nekik az egykori sérelem még ma is fáj. Talán elég, ha magadban rájuk figyelsz és őszintén kimondod: sajnálom. De az is lehet, hogy utólag kell megadnod a nekik kijáró tiszteletet.

Hogyan? Alázatosan fejet hajtasz és vállalod, amiért te vagy a felelős, amiben hibáztál. Erre a főhajtásra azért van szükség, hogy visszaadd a méltóságukat és kibékítsd őket. Néha az is elég, ha magadban megteszed, néha viszont személyesen kell elmenned hozzájuk.

A lelked tudni fogja – de neked kell megtenned. Sajnos, olcsóbban nem úszod meg.