2022-09-26

Angyali üzenetek Márciusra: Azért vagy Gyáva!

A Gyávaság 12 pontja

1. Miért vagyok GYÁVA? Mert jól eltanultam. A szüleimtől. Láttam apámat, ahogy racionális konfliktusokban bátor volt, de érzelmi konfliktusokban nyusziként viselkedett. Ha az érzelmi konfliktusokban mindkét fél nyuszi, akkor én is az leszek, mert nekem EZ LESZ A NORMÁLIS.

2. Azért leszek gyáva, mert félek a kudarctól, egy adott mondatban jelentkező fájdalom átélésétől. Ezért egy adott helyzetben nem merem kimondani sem az igent, sem a nemet, vagyis azt, amit a helyzet megkívánna. NEM MEREK CSELEKEDNI.

3. Ezért hagyom, hogy saját magam vagy mások bevigyenek az erdőbe, vagyis BEFOLYÁSOLHATÓ leszek. Márpedig a befolyásolható a negatív oldalon kihasználható, megalázható, ugráltatható, manipulálható, zsarolható, csicskáztatható.

4. Ám rendelkezünk aggyal, intellektussal. Ezért ilyenkor okoskodni kezdünk. Magyarázkodni. Magyarul elkezdjük gyártani a KIFOGÁSOKAT.

5. A kifogások rendszerint a következő szavakkal kezdődnek: igen, de…; igen, csak…; azért, mert…; az a baj, hogy…; az a helyzet, hogy…; az a gond, hogy…; az a probléma, hogy… A kifogásokkal a szívem belső, őszinte hangját kinyírom, pedig pontosan tudom, hogy mi lenne a megoldás. A szív hangja gyors, őszinte és hatékony.

6. Sokkal könnyebb persze agyból megmagyarázni mindent, hiszen a szív hangjából származó reakciók újak, kockázatosak és félelmetesek.

7. A kifogások gyártásával együtt a KUDARCOK EGYRE HALMOZÓDNAK, a sikerélmény kevesebb. Magyarázkodom, de mégsem vagyok jobban. Ezért a belső bizonytalanságom is egyre fokozódik. Elkezdek félni, hogy lebukom.

8. Szerencsére azt is megtanultam, hogy a támadás siker – hiszen az apám is meg az anyám is ezt csinálta, tehát ELKEZDEK JÁTSZMÁZNI.

9. A játszmák célja mindig a győzelem, legyőzni, meggyőzni a másikat a saját igazamról. Miközben én magam mindent megteszek, hogy ELMENEKÜLJEK A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS ELŐL. Így még inkább halmozódnak a kudarcok és az önbecsapások, ennek következtében egyre kevésbé szeretem önmagam, szükségem van rá, hogy szeressenek, ezért elkezdek megfelelni – bármi áron.

10. Nem ez a legdurvább. Ezután jön csak a brutálisok között a legbrutálisabb dolog: a MEGALKUVÁS. És mindezt hagyjuk és tűrünk, mert nem merjük kimondani azt, amit érzünk.

11. A feszültség tovább fokozódik, és kialakul az önvád, az önmarcangolás, az önbüntetés, a rinyálás. Az emberek ilyenkor a feszültségre megoldást keresve rendszerint tüneti kezelést választanak. Majd a sok lenyelt feszültség egyszer csak benyújtja a számlát a testnek és a léleknek egyaránt.

12. Ezt hívom én a gyávaság körének. Ez mindannyiunkban ott van. Csak vannak olyanok, akik ezt tagadják, ezért nem változtatnak, akik tudják, és mégsem változtatnak, és vannak olyanok, AKIK TUDJÁK ÉS VÁLTOZTATNAK. Nap mint nap. Mert a tulajdonságainkat kitépni magunkból nem lehet. Amit lehet: napról napra levágni az ártalmas OLDALHAJTÁSOKAT. 

Forrás Dr. Csernus Imre

error: Védett tartalom!