2022-12-07

Fahéj az èletelixîrje

LEGÜNNEPIBB FŰSZERÜNK: A FAHÉJ

A fahéj a tél fűszere.

A hideg beálltával és az ünnepek közeledtével beköltözik a konyhánkba, és egészen a tavaszi napsütésig velünk marad.

A kínai írások már i.e. 2800-ban említést tesznek a ceyloni (Srí Lanka-i ) fa belső hántolt kérgéről, a fahéjról. Cinnamomum zeylanicum elnevezésben a cinnamomum a héber és arab amomon kifejezésből származik, ami illatos fűszert jelent. A kínaiak láz, megfázás kezelésére, emésztési panaszok elmulasztására használták a fahéjat. Az ókori egyiptomiak sok más fűszer mellett, a mumifikáláshoz készített balzsamokhoz használták.

Több fűszerhez hasonlóan a fahéj szintén megjelenik a Bibliában, Mózes könyvében, a Példabeszédek könyvében, de még az Énekek énekében is szerepel.

Ma már bárhol kapható, de régen kincsnek számított a fahéj

Az egyiptomiak után a görögök és persze a rómaiak is nagy előszeretettel használták ezt az értékes és igen drága fűszert. Elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a lélek egyensúlyának visszaállítására. Az idősebbik Plinius az i.e. 1 században említi, hogy 35 dkg-nyi fahéj nagyjából 5 kg ezüstöt ér.

A lelki békéje megleléséért és mélységes fájdalma jeleként i.e. 65-ben Nero egy évre való fahéjat füstölt el Poppaea Sabina, megölt hitvese temetésén. (A szokás egyébként onnan eredt, hogy a füstölt fűszer illata elnyomta az elhamvadó test szagát.)

Az ókorban a fahéjról már Kasawini, arab író is említést tesz i.e. 1275-ben. I. u. 1292-ben John of Montecorvino minorita szerzetes emlékezik meg a fűszerről.

A középkorban a keresztes hadjáratoknak köszönhetően már könnyebben jutott a fahéj Európába. Akkortájt a gyógyítás mellett (köhögést, rekedtséget gyógyítottak vele) gyakorta használták fűszerként is. Főleg a húsos egytálételeket ízesítették vele, aminek elsősorban az volt az oka, hogy a már nem túl friss húsok feljavítására használták a fahéjat. A fűszernek köszönhetően a hús átható szaga jelentősen csökkent, és a növényben lévő fenolok gátolták a baktériumok további szaporodását.

Tejberizshez, tejbegrízhez is illik a fahéj.

Úton a fűszer

A fahéjat az egyiptomiak Kínától vásárolták, a római korban indonéz tutajok szállították a fűszert a Fahéj-úton, hogy ellássák a római piacokat. Később az árut arab kereskedők vitték Alexandriából, a velenceiekhez. Ennek a monopóliumnak vetett véget, amikor 1505-ben a portugál hajósok – élükön Vasco de Gamával – felfedezték Ceylon szigetét, és megtalálták a bőséges fahéj-forrást. Addig a hajózás veszélyei miatt csak szárazföldön keresztül jutott Európába fahéj, de ennek és a velencei monopóliumnak egy csapásra véget vetett Gama, aki 1506-ban 11 tonna fahéjjal a fedélzetén tért vissza Lisszabonba.

A portugálok 1518-ban létrehoztak egy erődöt a szigeten, ezzel is védve a fűszer feletti uralmukat. 1638-ban azonban holland kézre került a sziget, akik 1640-ben vették át a gyárak irányítását, majd 1658-ra az összes portugál gyarmatosítót elüldözték a szigetről. Végül 1796-ban az angolok átvették a sziget feletti uralmat.

Az akkortájt kibontakozó kísérleteknek köszönhetően ma már a világ sok pontján termesztik a fahéjat, s épp ezért már mindenki számára könnyedén és viszonylag olcsón elérhetővé vált. A termesztés manapság nagyrészt Java, Szumátra, Borneó, Mauritius, Réunion és Guyana mellett Dél-Amerikában, Nyugat-Indiában történik.

Fahéj a konyhában

Ezt az édeskés, fás, földillatú fűszert a leggyakrabban desszertekhez használjuk. Édességeket, likőröket ízesítünk vele, a csokoládé hangulatát adjuk meg egy-egy darabka fahéjjal. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Az élelmiszeripar is nagyon kedveli, elképzelhetetlen fahéj nélkül a legtöbb gabonapehely vagy pékáru.

Magyarországon a szilvás gombóc közepéből nem hiányozhat a fahéjas cukor, de elengedhetetlen kelléke egy palacsintapartinak, és gyakori ízesítője a gyümölcsrizsnek, a tejbedarának vagy a farsangi fánknak. A fahéj likőrök mellett fontos szerepet játszik a különböző puncsokban, és a forralt bor sem lehet teljes nélküle.

A sós ételeknél általában pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. Az észak-afrikai és az indiai konyha is kedveli a fahéjat. A curry keverékek szerves részét képez, alapja a garam masalanak, és egy jó biriyani is elképzelhetetlen nélküle. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni. Ha mértékkel használjuk, akkor nem nyomja el az étel ízét, hanem kellemes harmóniákat teremt. Az íze mellett nem mellékesen az emésztéskor a zsírok elbontásában is fontos szerepet játszik.

Zárt edényben tároljuk, nedvességtől, fénytől elzárva. A furulya nagyjából egy évig tárolható, az őrölt fahéj fél évig.

Csokoládéhoz, kávéhoz is illik a fahéj aromája

Fahéj a gyógyászatban

A fahéjat a leggyakrabban megfázások, meghűlések kezelésére használják. Erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak és gombának. Húgyúti fertőzések kezelésére is kiváló. Segít bontani a glükózt, így szabályozva a vércukorszintet. Vérzéscsillapító hatása is van. A fahéj illata állítólag az agyműködésre is serkentőleg hat, és a rovarokat is elriasztja.

Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a felfújódást, megnyugtatja a gyomrot, elősegíti az emésztést. Mangánban, vasban és kalciumban gazdag.

A gyógyászat mellett a kozmetikai ipar és a parfümgyártók is előszeretettel használják, valamint dekorációs célokból is sok fahéj fogy.

A fahéj gyakorlati felhasználása rendkívül sokoldalú:

#1. Izomlazító

Gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyszerűen használhatod az izomláz csökkentésére. Legjobb, ha egy teáskanál őrölt fahéjat fél liter vízben felmelegítesz, majd kihűlés után borogatásként alkalmazod.

#2. Enyhíti a gyomorégést

Azon kívül, hogy egy pohár meleg fahéjas főzet étkezés után megakadályozza a gyomorégést és a kellemetlen puffadtságérzetet, még a gázképződésre is pozitív hatással van.

#3. Szabályozza a vércukorszintet

Mindehhez elég egy csipet fahéjat adni a reggeli teához, turmixhoz.

Szórj egy csipet fahéjat a kávédba!

#4. Lábkezelésre

A fahéj antibakteriális tulajdonságát szuperül kiaknázhatod lábgomba és egyéb lábproblémák ellen. Ha gyulladt a talpad, főzz fel 6 darab fahéjat két liter vízben, a meleg főzetet töltsd egy lavórba és áztasd benne a lábadat negyed órán keresztül. Ismételd meg a kezelést minden nap, amíg a gyulladás el nem múlik.

#5. Bőrtisztításra

Ha sok az aknéd, aknázd ki a fahéj gyulladáscsökkentő, tisztító hatását! Egy kiskanál őrölt fahéjat keverj össze 3 kiskanálnyi mézzel és arcmaszkként használd 20 percig, majd meleg vízzel mosd le. Akár minden nap használhatod, ha sok a pattanásod, vagy ha foltos az arcbőröd.

#6. Köptetőként

Influenzás időszakban egy kis fahéjtea többet használ, mint a legdrágább köptető. A meleg főzetbe tégy ízlés szerint mézet és citromlevet, majd kortyolgasd egész nap.

Fahéjas tea influenza ellen

#7. Hajápolásra

A fahéj megfékezi a hajhullást, ezen felül erős és egészséges hajat eredményez. Egy kanál őrölt fahéj és egy kanál olívaolaj keverékével masszírozd át a fejbőrödet, hagyd így fél órát, majd moss hajat, ahogy szoktál. Heti kétszer alkalmazva a kezelést, a hatás nem marad el.

#8. Szájszag ellen

Rossz leheletre instant megoldás egy darab fahéj rágcsálása. Nem csak nagyszerű illatot hagy a szádban, hanem elpusztítja a szájszagot okozó baktériumokat is.

#9. Antioxidáns forrásként

A fahéj rendszeres fogyasztása véd a szabadgyökök ellen, ezáltal lassítja az öregedést, magas antioxidáns tartalma pedig erősíti és építi a sejteket.

#10. Rossz szagok ellen

Helyezz egy darab fahéjat a porszívó kimeneti szűrőjébe, így elérheted, hogy takarítás közben ne “porszívószaggal”, hanem isteni fahéj illattal legyen tele az otthonod.

Életfestők

error: Védett tartalom!