2021-06-16

Mágikus Tarot üzenet szombatra: Szeretők

Mitikus tarot

Archetipikus szempontból Parisz döntése az első nagy kihívás, amellyel a személyiség fejlődése során találkozik.

Ez pedig nem is lehet más, mint a szerelem kérdéseiben való döntés. Ez nem elsősorban két férfi vagy két nő közti választásról szól, hanem ennél sokkal mélyebb jelentőséggel bír. Hiszen minden döntésünk saját belső értékrendünket tükrözi, az emberek, akikkel találkozunk, saját belső világunk visszatükröződései. A fiatal Parisz szerelmi vágyaitól fűtve nem képes józan megfontolás alapján meghozni a döntését. Vágyai vezérelték, nem tudatosan választott. Éppen ebben az ellentmondásban rejlik a szabad döntés hozatal nehézsége, hiszen a másik oldalon ott vannak az ösztönök, amiknek gyakran nem tudunk ellenállni.

Ám a szerelmi kérdésekben hozott döntéseink messzemenő és egész életünkre kiható következményekkel járnak. Ha ösztöneinkre hallgatunk, könnyen úgy járhatunk, mint Parisz, és bizony egy egész trójai háborút indíthatunk el döntésünkkel. Ez nem azt jelenti, hogy “rossz” döntést hozott, egyszerűen nem tehetett másként. Nem volt még elég erős, hogy ellenálljon Aphrodité erotikus vonzerejének, és nem mérte fel annak következményeit, amivel egy másik férfi feleségének elrablása jár. Nem rendelkezett még kellő önismerettel ahhoz, hogy vajon a világ feletti uralom vagy a kiváló vezetői képességek közül melyik vonzóbb számára. Kéretlenül, saját akarata ellenére vált az istennők közti vita döntőbírájává, csakúgy, ahogy a saját életünkben mi is gyakran kerülünk váratlan döntéshelyzetbe, pedig úgy érezzük, még nem értünk meg rá, hogy felelősségteljes döntést hozzunk.

A szerelem, a másik ember iránti vágyakozás rákényszeríti az embert arra, hogy jobban megismerje önmagát, és tanuljon az esetleges hibákból. Ez egy elkerülhetetlen, az ember fejlődésének szempontjából nagyon fontos tapasztalat. Parisz a mindannyiunkban meglévő, a vágyaink kielégítésére törekvő hajlamot jelképezi, de mivel ez egy ösztönös, tudatalatti késztetés, nem tudatosítjuk a következményeket. Azonban mindannyiunknak át kell esnünk effajta “tűzkeresztségen” ahhoz, hogy megértsük, hogy a sorsunkért, életünkért felelősek vagyunk. Hogy megértsük, bizonyos helyzetekbe nem a sors szeszélyes játéka, mások hibája miatt, hanem saját döntésünk következményeként kerülünk.

A Szeretők kártyája a szerelmi életünkben várható válaszút, választás eljövetelét jelzi. A Bolond itt már tisztában van lényének ellentmondásosságával, kettősségével. Most eljött az ideje, hogy a saját belső értékrendje szerinti döntést hozzon. Ez lehet egy szerelmi háromszög, egy túlságosan elhamarkodott házasság, vagy egy kényszerű választás szerelem és karrier között.

Ez a kártya megfontoltságra, döntéseink következményeinek mérlegelésére int. Arra figyelmeztet, hogy ne hagyjuk magunkat a vak szenvedély által sodorni, különben könnyen úgy járhatunk, mint Parisz, és döntésünknek beláthatatlan, pusztító következményei lehetnek.

X