2021-10-17

Szeptember 27. hétfő: Szabadszellem!

Nemcsak a mai napon fontos a szabad gondolkodás alapelve.

Sok mindentől megvéd: csalódástól, feszültségtől, ha nem ragaszkodunk mereven elveinkhez, szellemiségünkhöz.

Tiszteletben tartjuk más nézeteit, más alapelveit is. Ez számtalan feszültségtől, és idegeskedéstől, gyűlölködéstől megóv. Ha szabadszellem szerint tudjuk szemlélni a világot, meg tudjuk fogalmazni önállóan a szellemiségünket a másik félnek…! Ne ragaszkodjunk dogmákhoz és olyan dolgokhoz, amit nem lehet megmagyarázni ész érvekkel, hanem ‘csak’ szajkózni tudunk. Ez nem vezet sehová. Leginkább nem 5-ről a 6-ra. Csak egyhelyben való toporgást jelenti, s nem tudjuk megoldani a feladatainkat, problémáinkat.

Ezért fontos szabadon, lazán tudjuk szemlélni a szellemi dolgokat, a tudatosság is elengedhetetlen ehhez. Ezáltal gördülékenyebb, könnyedebb kommunikációt folytatunk embertársainkkal, így kapcsolataink sokkal lazábbak, eredetibbek, emelkedettebbek lesznek. Ahol nincs helye hazugságnak, alakoskodásnak, ködösítésnek, hatba szúrásnak. Ami megannyi negatív érzést jelent.

Megerősítés: “Tudod, én már nagyon meggondolom. Az igeneket is és a nemeket is. Nem a fejemmel, a szívemmel gondolom meg. Már nem ugrok sem füttyre sem tapsra, a magam mértéke szerint haladok. Néha előre szaladok, máskor lelassítok és félreállok. Megválogatom, kire hallgatok. Ha sírnom kell, sírok, ha nevetnem kell, nevetek. Az útitársakat elengedem, a titkokat megtartom.

Ha ideje van, felteszem a kérdéseket. Ha ideje van, kimondom a válaszokat. Igen. Nem.”
(Gurabi Márta Eszter)