2021-09-22

Angyaltarot hétvégére (Január 8-10.): Ima mint mágia

Az ima ereje

Amikor életünkben vagy a világban nagy nehézségeket, konfliktusokat tapasztalunk, néha egészen elfeledkezünk arról, hogy nem mi vagyunk az irányítók, s nem kell feltétlenül mindig minden nehézséget nekünk megoldani.

Az elmúlt hónapokban tapasztalható ausztrál bozóttüzek kapcsán és a különféle nagyvilágbeli konfliktusok kapcsán szinte utolsóként jut eszünkbe az, hogy rendben, imádkozni fogok, fogunk azért, hogy a dolgok jobban alakuljanak. Az ima nem jelenti azt, hogy az anyagi világban nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt a krízis elhárítására. Meglepő is lenne egy tűzvész közepén csak imára kulcsot kézzel állni, ahelyett, hogy a vizespalackokat és a poroltókat hozná valaki, mégis vannak azok a helyzetek az életben, amikor átélhetjük a csapás súlyát, azt megfogalmazva, hogy itt már csak az ima segíthet.

Legyen szó betegségről vagy a természet ilyen fokú pusztulásáról, legyen szó egy megoldhatatlannak tűnő élethelyzetről, ne feledjük el, hogy az ima mindig minden mellé a legfontosabb tevékenységünk. Ahogy az anyagi világban a kötelességünk a dharmánk, vagyis a tetteink pontos, precíz és alapos végrehajtása, munkavégzésünk és képességeink szerint, úgy lelki jellegünk eredeti kötelessége Isten szeretete és szolgálata. Krízishelyzetekben nem szabad elfelejteni, hogy a lelkünket is meg kell etetni. A lélek számára pedig az ima az egyik legközvetlenebb kapocs és csatorna Istenhez.
Amikor borzalmas nehézségekkel kell szembenéznünk, akkor megtapasztalhatjuk az élőlény parányi voltát, azt, hogy valójában mind Isten szerves részei vagyunk, rajta függünk, azt, hogy nem áll hatalmunkban mindig mindent megváltoztatni, hiszen itt a világban a kötőerők hatnak ránk, és persze a saját karmánk visszahatásai kötnek gúzsba… Mégis az őszinte törekvés sokszor megoldáshoz juttatja az embert! A Krisna-hívők számára az ima a mindennapok szerves része. Ha pedig egy társunk kórházban van, beteg, veszélyben van, vagy csak lehetetlen élethelyzetbe került, akkor magunkban, vagy ha kell közösen, együtt énekelve imádkozunk érte. Hiszen nagyon fontos, hogy bár Isten jelenlétét nem tudjuk mindig minden percben érzékelni, gondoskodását megtapasztalhatjuk a közösségen és segítő kezeken keresztül.

Bármilyen nehézséggel is találkozzunk, a lélek nyelvén is próbáljunk megoldást találni, mondjunk egy imát a bajbajutottakért./Magyarországi Krisna tudatú Hívők Közössége/